Echtscheiding, problemen met de hypotheek? … fiscaal voordeel kan helpen
18-11-2016Bij een echtscheiding zijn de fiscale gevolgen ingrijpend. Vaak stuit een redelijke regeling op dure fiscale gevolgen. De eigen woning met bijbehorende hypotheek is in het merendeel van de gevallen het grote probleem, dat moet worden opgelost. Zo is de periode vooruitlopend op de inschrijving van de uitspraak tot echtscheiding er een waarin de vraag over welke partner welke hypotheekrenteaftrek heeft niet in alle gevallen duidelijk vast te stellen, met alle frustratie en ruzie van dien.
Fiscaal partnerschap
Het fiscaal partnerschap voor de inkomstenbelasting eindigt op het moment dat het verzoek tot echtscheiding (of scheiding van tafel en bed) is ingediend bij de rechtbank en de inschrijving in het GBA van één van de partners is gewijzigd.
Zit er veel tijd tussen de indiening van het verzoek tot echtscheiding en de wijziging van de inschrijving GBA, dan eindigt het fiscaal partnerschap op de datum van de laatste gebeurtenis. In het kader van de afwikkeling van de echtscheiding en verdeling van de huwelijksgemeenschap kunt u wel vastleggen dat u voor het jaar van einde fiscaal partnerschap nog voor voljaarpartnerschap kiest en aldus de mogelijkheid van vrije toerekening van onder meer de eigen woning en de bijbehorende hypotheekrenteaftrek behoudt.
Eigen woning
Wanneer u beiden gezamenlijk eigenaar bent van de eigen woning, zou de woning feitelijk bij ieder van u voor 50% moeten worden aangegeven, ook de hypotheekrente is bij ieder voor 50% aftrekbaar. Op basis van de regels van vrije toerekening (meest optimale verdeling) gebeurt dat in de regel niet en wordt de woning en de daarbij behorende hypotheekrente-aftrek bij de meest verdienende partner aangegeven. Maar, dit kan alleen zolang u fiscale partners bent. Het kan dus soms interessant zijn in fiscaal opzicht, om bijvoorbeeld de wijziging van de GBA nog niet zo snel door te voeren en zo de vrije toerekenings-mogelijkheden te houden en optimaal te profiteren van de eigen woningregeling. Het aldus te behalen voordeel kan bij de verdeling van het vermogen worden meegenomen en tussen de ex-echtelieden worden verdeeld.
Duurzaam en bestendig verlaten van de woning
Let wel, de eigen woningregeling is bij echtscheiding nog twee jaar van toepassing na het duurzaam en bestendig verlaten van de eigen woning. Dat duurzaam en bestendig verlaten van de echtelijke woning - staat, in beginsel los van de wijziging in de GBA omdat niet altijd direct uitschrijving plaats vindt bij het verlaten van de gemeenschappelijke woning - wordt in het algemeen ingevuld aan de hand van de feitelijke omstandigheden. Hebt u de woning verlaten om een afkoelingsperiode in te lassen, dan is het verdedigbaar te stellen dat er nog geen sprake is van het als bestendig bedoeld verlaten van de echtelijke woning. Pas op het moment dat u besluit niet meer terug te keren naar de echtelijke woning is sprake van het duurzaam en bestendig bedoeld verlaten van de echtelijke woning en gaat de twee jaarstermijn lopen. Let op, het gaat hier niet om een kalenderjaar, maar om een periode van 24 maanden na het verlaten van de woning.
Onverdeelde gemeenschap
Is het fiscaal partnerschap geëindigd, dan dient u ieder 50% van de Woz-waarde aan te geven en is er recht op aftrek ter grootte van 50% van de hypotheekrente, ongeacht wie de hypotheekrente aan de bank betaald. Dus ook al betaalt u de volledige hypotheekrente, u kunt slechts 50% in aftrek brengen als hypotheekrente. Bij de afspraken omtrent de verdeling van de huwelijksgemeenschap en de eventuele bijdragen in het levensonderhoud (partneralimentatie) kunnen nadere regelingen worden vastgelegd omtrent eventueel gebruiksvergoedingen en/of alimentatie in natura, zolang de woning nog gemeenschappelijk eigendom is. Ook als sprake is van alimentatie in natura is deze aftrekbaar bij de alimentatieplichtige en belast bij de alimentatiegerechtigde.
Tot slot
Een echtscheiding heeft fiscaal de nodige gevolgen. Met de uitspraak van de Rechtbank dat u gescheiden bent, bent u er nog niet, maar … Beter is het om voorafgaand de eventueel gewenste afspraken door een advocaat/belastingkundige te laten toetsen, om te voorkomen dat reeds vastgelegde afspraken ongewenste en niet meer te wijzigen (nadelige) fiscale gevolgen hebben. Bovendien, fiscaal voordeel kan de stroeve raderen mogelijk wat smeren.
Laatste nieuws
- Niet verhuurde woning voor eigen gebruik ... is dat een box 3 belegging? Door Wijnkamp Keulers op 09-10-2024 Lees verder
- Net sluit zich om box 3-ontwijkers, per 2025 einde aan mogelijkheden van een open fonds voor gemene rekening (FGR) Door Wijnkamp Keulers op 23-04-2024 Lees verder