Opdrachtgevers wentelen risico's op ZZP'ers af
29-08-2016ZZP’ers en opdrachtgevers beginnen de gevolgen van het beleid van staatssecretaris Wiebes in de portemonnee te voelen. Niet alleen prijzen opdrachtgevers de risico’s, die zij lopen, in en ontvangen ZZP’ers minder voor hun diensten, velen moeten zich weer verplicht tot pay-rollers en bemiddelingsbureaus wenden omdat opdrachtgevers dat eisen. 25%-40% minder vergoeding overhouden, is bepaald geen uitzondering, dus dat is geen vooruitgang en met meer vaste dienstverbanden schiet het ook niet op. Mevrouw Mei Li Vos van de PvdA heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Wiebes over het in contracten opnemen van aansprakelijkheid voor ZZP'ers. Mevrouw Vos wil ingrijpen van Wiebes, die voelt daar niets voor.
Inmiddels beginnen de klachten van ZZP’ers over de gevolgen van het afschaffen van de VAR toe te nemen. Zo ook van freelance journalisten en dat is voor de leden van de Tweede Kamer een lastig te tackelen probleem. Want gewone stervelingen kunnen wel rustig gehouden worden met “goed nieuws” berichten, als het journalisten zelf aangaat, zijn die minder volgzaam en wat kritischer dan gewoonlijk.
Dat nu heeft de PvdA bij monde van mevrouw Mei Li Vos (PvdA) opgepakt. Zij heeft vragen gesteld over het opnemen van verhaalsclausules in contracten van onder meer freelance journalisten. De vragen komen er op neer dat als een opdrachtgever het risico van achteraf blijkende dienstbetrekkingen en verschuldigdheid van loonheffing en premies weer contractueel teruglegt bij een opdrachtnemer, dat het beleid van “samen” verantwoordelijk, zoals de staatssecretaris dat zo mooi omschreef ondergraaft. Of Wiebes maatregelen wil nemen en dat wil verbieden in de modelovereenkomsten, die de Belastingdienst goedkeurt.
Staatssecretaris Wiebes heeft geantwoord, dat in de modelovereenkomsten, die de Belastingdienst beoordeelt, geen oordeel wordt gegeven over dit soort afspraken tussen partijen onderling. Een op zich logisch antwoord, want de Staat schrijft niet voor wat ondernemers onderling moeten regelen over betaling en risico’s. Dat is bij werknemers anders, dus als je dat voor ondernemers wilt regelen en “eerlijke concurrentie positie” voor werknemers wilt regelen, dan is een soort CAO nodig en meer regelgeving vergelijkbaar met het arbeidsrecht voor ondernemers onderling. Verplicht collectief pensioen, verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekeringen e.d., maar ook opdrachtgevers (particulieren dus ook) die aansprakelijk zijn voor inhouding en afdracht. Dat lijkt allemaal een brug te ver, hoewel … een nieuw sociaal akkoord ligt er natuurlijk zo maar ineens, net zoals het vorige.
Het probleem, dat boven tafel komt, was voorspeld en onvermijdelijk, het is inert in het systeem van de wet en het beleid dat is gekozen. Loonbelasting en premieheffing zijn voorheffingen, die moeten worden betaald door een werkgever. Die houdt dat in bij een werknemer, dat is het verschil tussen bruto en netto. Doet een (pseudo) werkgever dat niet, dan is hij tot 5 jaar na dato aansprakelijk met forse boetes. Die werkgever gaat dus geen enkel risico lopen en betaalt maar de helft of iets meer op de factuur van de ZZP’er uit of wil garanties, dat de ZZP’er de naheffing en boete voor zijn rekening neemt. Die ZZP’er moet ondertussen wel zijn voorlopige aanslag IB betalen, de volle mep BTW afdragen en moet maar zien hoe hij die ingehouden 40% binnen krijgt of dat risico op terugbetalen vermijdt. Voor de keuze, die de opdrachtgever maakt, is ook wel wat te zeggen, die heeft vaak geen invloed op de status van een ZZP'er, maar is volgens de wet wel verantwoordelijk. Met de VAR kwam daar indertijd een einde aan, we blijken met de nieuwe regels in de tijd terug te zijn gegaan.
Laatste nieuws
- Niet verhuurde woning voor eigen gebruik ... is dat een box 3 belegging? Door Wijnkamp Keulers op 09-10-2024 Lees verder
- Net sluit zich om box 3-ontwijkers, per 2025 einde aan mogelijkheden van een open fonds voor gemene rekening (FGR) Door Wijnkamp Keulers op 23-04-2024 Lees verder