Uit de maatschap of firma … aansprakelijkheid duurt voort, erfgenamen let op ….
04-05-2020Ondanks de overheidsmaatregelen om ondernemers te ondersteunen zijn er veel ondernemers in de problemen door de lockdown. Lasten lopen door, omzet stagneert of valt zelfs helemaal weg. Voor vennoten in een firma of maatschap, die recent uit de maatschap of firma zijn gestapt, is een voortdurende aansprakelijkheid soms onverwacht. Als de vennoot is overleden en nog aansprakelijk blijkt te zijn, is het voor de erfgenamen nog veel zuurder. Velen denken dat met toetreding de aansprakelijkheid begint en dat het bij uittreding over is.
Onlangs besliste de belastingrechter, dat een ex-vennoot wel degelijk aansprakelijk was voor een belastingschuld van de firma, ook al was hij uitgetreden en uitgeschreven bij de KvK. Het was zelfs zo dat de Belastingdienst naar vrijheid een gunstiger regeling voor de andere aansprakelijke vennoot mocht treffen en dat voor de ex-vennoot niet hoefde te doen. Erfgenamen van overleden vennoten moeten oppassen, zij zijn aansprakelijk voor de (belasting)schulden van de overleden vennoot, als ze de nalatenschap zonder voorbehoud hebben aanvaard.
Maatschappen en firma's
In 2015 is er door de Hoge Raad wat meer duidelijkheid gegeven over aansprakelijkheid van een vennoot voor alle voor diens toetreding bestaande schulden van een maatschap of Vof. Het komt er op neer dat voor een vennoot in een firma er een volledige hoofdelijke aansprakelijkheid ontstaat vanaf toetreding. Bij een maatschap is dat in beginsel een gedeeltelijke aansprakelijkheid, tenzij sprake is van de uitvoering van een opdracht, dan wordt ieder van de vennoten in de maatschap van artikel 7:407 lid 2 BW hoofdelijk aansprakelijk voor uitvoering van de opdracht. Pleeg dus goed onderzoek voor je toetreedt, dat geldt overigens niet alleen voor vennoten, maar voor alle mogelijke bestuurs- of directiefuncties.
Belastingschulden
Een maatschap of een Vof is geen rechtspersoon, er is wel sprake van een afgescheiden vermogen en de maatschap en firma kunnen als procespartij optreden. Een privé-crediteur kan dus niet zomaar de maatschap of firma aanspreken, maar moet eerst naar de betreffende vennoot in privé. Andersom kan een maatschapscrediteur niet rechtstreeks naar de firmanten in privé, maar moet hij de maatschap aanspreken. Voor belastingschulden geldt dat de maatschap of firma aangifteplichtig is voor loonheffing, moet inhouden en moet afdragen en dat geldt ook voor de BTW. Alleen de inkomstenbelasting is een zaak voor de vennoten, zij hebben een zogenaamde persoonlijke (subjectieve) onderneming. Niet de winst van de maatschap (objectieve onderneming) wordt belast, maar hun aandeel daarin.
Hof Den Haag 21 april 2020
X was per 1 oktober 2013 vennoot geworden van een vof. Op 3 oktober 2016 heeft hij zich bij de KvK met terugwerkende kracht tot 31 mei 2016 laten uitschrijven als vennoot van de vof. In juli 2018, dus toen hij geen vennoot meer was, is X als bestuurder van de vof aansprakelijk gesteld voor een onbetaald gebleven naheffingsaanslag omzetbelasting voor het eerste kwartaal van 2016 van de Vof.
De medevennoot van X is voor hetzelfde bedrag (€ 63.664) aansprakelijk gesteld.
X heeft beroep en hoger beroep ingesteld inzake de aansprakelijkstelling. Omdat de naheffingsaanslag betrekking had op het eerste kwartaal 2016 en X in het eerste kwartaal 2016 vennoot van de vof was en onbeperkt bevoegd was, kon X volgens Hof Den Haag als hoofdelijk aansprakelijke bestuurder worden aangemerkt. Hij heeft niet voldoende gesteld of kunnen bewijzen dat het niet betalen niet aan hem was te wijten. Ook kon X geen aanspraak maken op de regeling die zijn medevennoot met de Ontvanger heeft kunnen maken, er bleek geen sprake van gelijke gevallen te zijn. X werd in het ongelijk gesteld.
Commentaar:
Meestal staat in firma akten dat het bedrijf o.i.d. van de firma wordt voortgezet door de andere vennoot en dat die alle bezittingen en schulden overneemt. Dat werkt bij een juiste en stipte uitvoering vaak wel tegen gewone crediteuren, maar niet tegen de Belastingdienst. Ook bij uitvoering van een opdracht is er op basis van de speciale wettelijke regeling daarvan voortdurende aansprakelijkheid.
Bij tot een maatschap of firma toetredende dienstverleners zal er dus ten aanzien van crediteuren en in het bijzonder de Belastingdienst, aansprakelijkheid kunnen ontstaan voor oude schulden van de maatschap of firma. Ook na uittreden blijft aansprakelijkheidsrisico.
"Partner" worden, heeft dus meer om het lijf dan een aandeel in de winst met fiscale voordelen, in plaats van loon. Voor erfgenamen van vennoten is van belang dat een nalatenschap wellicht toch beter beneficiair kan worden aanvaard. Dat geeft wel wat rompslomp, maar het afwikkelen van een firma of maatschap is in veel gevallen sowieso al niet zo eenvoudig…" better safe than sorry …" dus, vooral in deze lastige tijd.
Laatste nieuws
- Niet verhuurde woning voor eigen gebruik ... is dat een box 3 belegging? Door Wijnkamp Keulers op 09-10-2024 Lees verder
- Net sluit zich om box 3-ontwijkers, per 2025 einde aan mogelijkheden van een open fonds voor gemene rekening (FGR) Door Wijnkamp Keulers op 23-04-2024 Lees verder